De Italiaanse streek Piëmonte en haar dessert!

Piëmonte!

Vandaag nemen wij jullie mee naar de Italiaanse streek Piëmont en haar culinaire keuken.

Piëmont grenst in het noorden aan Zwitserland, in het noordwesten aan de Italiaanse regio Valle d’Aosta, in het westen aan Frankrijk, in het zuiden aan de Italiaanse regio Ligurië, in het zuidoosten aan Emilia-Romagna en in het oosten aan Lombardije.

Piëmonte is een van de rijkste gebieden van Italië. Het werkloosheidscijfer ligt met 8%, ruim onder het Italiaanse gemiddelde van 11%. Een aantal van de belangrijkste Italiaanse ondernemingen zijn er gevestigd, zoals autofabrikant Fiat, in 1899 in Turijn opgericht. Naast deze moderne industrie is ook de plaatselijke landbouw van grote betekenis. Op de Po-vlakte wordt rijst, wat tevens een derde van de Europese productie is; fruit en groenten verbouwd. In de heuvelgebieden verbouwen de Italianen wijn en hazelnoten en in het Aosta-dal worden er runderen gehouden.

Piëmonte
Bron: http://dewijnrecensent.nl

De culinaire keuken van Piëmonte!

Natuurlijk heeft ook deze streek van Italië een heerlijk gerecht voor jullie, wij zelf als dessert liefhebbers hebben gekozen voor dit gerecht.

Panna Cotta

Panna Cotta is een heerlijke Italiaans dessert. Het is zacht, zoet en romig van smaak en het water loopt al in je mond als je het ziet. In Nederland wordt het dessert als vrij luxe beschouwd. Het wordt dan vaak gegeten rond de kerstdagen als we ons flink willen uitsloven in de keuken. Maar vandaag bewijzen wij dat het helemaal niet moeilijk is om het te maken, ook is het alles behalve duur.

Panna Cotta
Bron: http://www.flickr.com

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 pakje diepvries zomerfruit
  • 15gr vanillesuiker
  • 15gr fijne suiker
  • 250gr slagroom
  • 250gr volle melk
  • 50gr fijne suiker
  • 40gr maizena
  • 2el blauwe bessen (Andere lekkere combi’s mogelijk)

Bereiding:
Om te beginnen is het handigst om het zomerfruit te ontdooien, als dit ontdooid is doe je het in een steelpannetje samen met de vanillesuiker en 15gr fijne suiker. Verhit dit en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Voor een mooie fruitsaus haal je het fruit door een fijne zeef, daarna laat je deze saus afkoelen.

De 50gr fijne suiker meg je met de maizena, voeg hier langzaam de melk aan toe om de klontjes op te lossen en daarna voeg je de room toe. Verwarm dit mengsel op de hoogste stand van je fornuis tot aan het kookpunt, als je het kookpunt hebt bereikt moet je gelijk het fornuis uitzetten. Vervolgens roer je goed door het mengsel en laat je het opnieuw verwarmen voor steeds 1 minuut, totdat het net zo dik is geworden als vla. Het is niet de bedoeling dat het mengsel weer opnieuw kookt.

Om het leuk te presenteren kun je het beste de panna cotta in mooie glazen schenken. Giet hier wat fruitsaus over en leg in ieder glas een hoopje blauwe bessen (beetje indrukken in de panna cotta). Zet de glazen afgedekt in de koelkast en laat het minstens 4 uur opstijven.

Om het helemaal af te maken zoals op onze foto kan je nog een bolletje yoghurt ijs toevoegen met een beetje blauwe bessen saus

En dit was het weer voor vandaag!

Buon Appetito!


 

Bronnen:

Bron: Linda Doeser (2004). De keuken van Italië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s