Veneto en haar diversiteit

Deze week zijn we in de regio Veneto in het noordoosten van Italië.

Bron: http://countrybred.com/
Bron: http://countrybred.com/

De hoofdstad van Veneto is het wereldberoemde en prachtige Venetië. Niet zozeer bekend om zijn eten, maar vooral vanwege de rijke geschiedenis , kunst, cultuur en architectuur. Toch beschikt ook deze regio over vele culinaire hoogstandjes en het zal je nog eens verbazen welke gerechten hieruit afkomstig zijn.

In Veneto heb je drie soorten landschappen. Er zijn kuststreken, grote vlaktes (geschikt voor o.a. landbouw) en bergen. Op basis van die verschillende landschappen vind je in de verschillende gebieden diverse gerechten.

Omdat de keuken in Veneto zo divers is en wij veel met jullie willen delen, zullen we hier wat meer tijd aan besteden.

Deze week kijken we naar de kuststreken en dan met name de stad Venetië. Hier wordt vooral veel vis en zeevruchten gegeten.  Ook groenten, meestal afkomstig uit de omliggende eilanden zoals San’t Erasmus, worden hier veel gegeten.

Bron: http://tourists360.com/
Bron: http://tourists360.com/

Risotto

Venetianen zijn dol op risotto, vandaar dat de keuze voor het recept van deze week hierop is gevallen. Venetianen verwerken van alles in hun risotto. Groenten, vis en zelfs vlees kun je in de Venitiaanse risotto aantreffen.

Omdat het vooral vis, zeevruchten en groente betreft wat hier gegeten wordt, hebben wij gekozen voor een risotto di asparagi i scampi. Oftewel risotto met asperges en garnalen. Voor de eerste keer risotto maken kan lastig zijn, maar in het boek Ciao Bella De smaak van Venetië van Tessa Kiros staat het zeer gedetailleerd beschreven.

Bron: http://ricette.pourfemme.it/
Bron: http://ricette.pourfemme.it/

Benodigdheden

Brodo (bouillon)

  • 1 grote wortel
  • ½ ui
  • 1 laurierblad
  • Een paar peperkorrels

Risotto

  • 12-16 scampi (langoustines of grote garnalen)
  • 360 g asperges
  • ½ ui, fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 250 g risottorijst
  • 125 ml witte wijn
  • 1 eetlepel cognac
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Maak de brodo. Pel de scampi, maak ze schoon en snijdt ze doormidden. Zet het scampivlees opzij, spoel de koppen en pantsers af en doe ze in een pan samen met 1,5 liter water. Voeg vervolgens de wortel, ui, het laurierblad, de peperkorrels en wat zout toe. Breng aan de kook, laat 30 minuten sudderen. Zeef vervolgens de bouillon en houdt deze warm.

Verwijder met een mes de houterige onderkant van de asperges en snijdt de punten eraf. Leg de punten apart en snijdt de stengels in stukken. Bak de ui zacht in 3 eetlepels olijfolie, voeg de stukjes asperges toe en bak die kort mee.

Voeg de rijst toe en roer goed, zodat alle korrels geheel door de olie zijn bedekt. Voeg de witte wijn toe en laat pruttelen tot het merendeel verdampt is. Voeg 500 ml bouillon toe, roer goed en laat 10-15 minuten sudderen of tot de bouillon bijna opgenomen is. Voeg nog een 500ml bouillon toe, roer en laat nog eens 5-10 minuten sudderen. Voeg nog eens 125ml bouillon toe als je een romige risotto wilt.

Verhit, wanneer de risotto bijna klaar is, de resterende olie in een kleine koekenpan. Voeg de scampi en de aspergepunten toe en bak die 2 minuten. Draai de scampi om wanneer ze aan de onderkant een licht goudkleurig korstje hebben. Voeg de cognac toe en flambeer hem terwijl je niet te dicht bij de pan staat. (Als je dit nog niet goed beheerst of eng vindt, laat het door iemand anders doen of sla het over!) Voeg een beetje zout toe, hussel en haal de pan van het vuur.

Roer de boter en de Parmezaanse kaas door de risotto en doe de scampi en de aspergepunten erbij. Voeg zo nodig nog wat zout toe, hussel alles snel door elkaar en dien onmiddellijk op met zwarte peper.

Buon appetito!

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s