Nog meer heerlijk Veneto

Hmm, tiramisu!

We kennen hem allemaal wel, de tiramisu. Een heerlijk zoet en luchtig dessert met koffie en soms een vleugje alcohol. Het water loopt ons al in de mond bij de gedachte eraan!

De tiramisu betekent letterlijk “trek mij omhoog”, omdat het  degene die het eet een oppepper hoort te geven. Het is een redelijk nieuw gerecht in vergelijking met andere Italiaanse klassiekers en is ‘slechts’ zo’n 50 jaar oud.

Er is behoorlijk veel discussie over de oorsprong van dit dessert.
Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat het stamt uit de 17e eeuw en dat het werd gecreëerd ter ere van de hertog van Toscane, Cosimo de Medici. Helaas is dit zeer onwaarschijnlijk, gezien het feit dat een van de hoofdingrediënten, mascarpone, oorspronkelijk uit Veneto komt. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat het in de 17e eeuw in Toscane te vinden was.

Ook wordt er gezegd dat het is uitgevonden in de 19e eeuw in Turijn, omdat de eerste minister-president van Italië toentertijd om een oppepper had gevraagd. Toch is ook dit onwaarschijnlijk, omdat tiramisu met rauwe eieren wordt bereid en er in die tijd geen koelkast was. Mensen die hiervan aten zouden dan hoogstwaarschijnlijk erg ziek zijn geworden.

Zo zijn er nog meer verhalen en mythen over de oorsprong van de tiramisu. Toch zijn de meesten het er onderhand wel over eens dat de oorsprong ligt in de in het plaatsje Treviso in de regio Veneto, in de jaren 60. Over degene die het heeft uitgevonden, is men het nog steeds niet eens.

Bron: http://en.wikipedia.org/
Bron: http://en.wikipedia.org/

Het recept

Dit recept is afkomstig uit het boek Ciao Bella De smaak van Venetië van Tessa Kiros, maar met dit recept kun je eindeloos variëren. Experimenteer met verschillende soorten alcohol  (je kunt het natuurlijk ook weglaten). Gebruik eens geraspte chocolade in plaats van cacaopoeder. In plaats van dat je meerdere kleine maakt, kan je ook één grote tiramisu maken en gezellig met z’n allen ervan eten.

Ingrediënten

  • 3 eieren, gesplitst
  • 3 volle eetlepels suiker
  • 250 gr mascarpone
  • Ongeveer 125 ml sterke koffie
  • Ongeveer 3 eetlepels amaretto
  • Ongeveer 30 lange vingers
  • Ongezoet cacaopoeder, om te bestrooien

Bereidingswijze

Klopt de eiwitten tot ze heel luchtig en wit zijn. Was de garde nog niet af, maar klop daarmee de eidooiers in een kom tot je erbij neervalt en je een zo romig mogelijke massa hebt. Meng de mascarpone er snel doorheen en daarna het eiwit.

Maak de koffie. Giet de koffie in een kom (roer er desgewenst 1 theelepel suiker door). Laat een beetje afkoelen en giet er de alcohol bij.

Zet 6 schaaltjes gereed & schep een eetlepel mascarpone in elk schaaltje. Doop per keer een paar koekjes in de koffie tot ze de koffie hebben opgenomen & schud ze goed uit zodat de koffie weer in de kom terechtkomt.

Leg de koekjes op de mascarpone, schep er nog wat mascarpone over, leg er nog meer koekjes op en eindig met de mascarpone. Zorg dat de schaaltjes niet tot de rand toe vol zijn. Zet ze op een dienblad, schuif dat in de koelkast en laat ze daar minstens een paar uur staan. Bestuif met cacao en dien op.

Bron: http://sipsandspoonfuls.com/
Bron: http://sipsandspoonfuls.com/

Buon Appetito!

Note: Als je de tiramisu in een grote schaal maakt, smeer dan wat van het mascarponemengsel op de bodem alvorens je de koekjes in de schaal legt. Zo blijven de koekjes goed plakken.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s