Historisch, cultureel, culinair en overweldigend: Toscane

Deze week zijn we in het prachtige en wereldberoemde Toscane. Toscane staat bekend om zijn overweldigende natuur en cultuur. Ook is het een centrum van rijke historie, onder andere bekend als de geboorteplaats van de Renaissance. Zo karakteristiek als Toscane is, lijkt het bijna een land in een land op zich. Zo geldt dat vaker voor de Italiaanse regio´s.

Bron: http://mapsof.net/
Bron: http://mapsof.net/

Wat betreft de Toscaanse keuken, staat eenvoud centraal. Wel behoren de producten van de hoogste kwaliteit te zijn. De basis van Toscaanse gerechten is olijfolie. Er worden alleen regionale olijfoliën gebruikt. Deze staan namelijk bekend als de beste ter wereld. Een ander bekend product uit deze regio is wijn. Zo is de  wereldberoemde Chianti afkomstig uit deze regio. Verder zijn er rond de stad San Miniato in oktober en november witte truffels te vinden. Toscane staat verder bekend om wild van hoge kwaliteit die vaak bereid wordt in combinatie met heerlijke verse pappardelle pasta. Uit de Chiana Vallei komt rundvlees van de hoogste kwaliteit, die onder andere gebruikt wordt voor het bereiden van een heerlijke Bistecca alla Fiorentina of Florentijnse biefstuk.

Bron: http://www.tripadvisor.com/
Bron: http://www.tripadvisor.com/

Producten die veel gebruikt worden in de Toscaanse keuken zijn peulvruchten, met name bonen. Door de inwoners van naburige streken noemen de Toscaners dan ook “i mangia fagioli” oftewel de “boneneters” genoemd. Verder wordt er in Toscane veel brood, kaas en vers fruit gegeten. De gerechten zijn over het algemeen zeer hartig en zwaar. De regio staat niet al te bekend om desserts, gezien het feit er na de maaltijd weinig ruimte over is voor een dessert. Vers fruit heeft hier na de maaltijd de voorkeur.

Het gerecht dat we deze week met jullie zullen delen is voor pollo alla toscana of Toscaanse kip. Dit is een lekker stevige en smaakvolle braadschotel met kip en verschillende lekkere groenten. Het recept is afkomstig uit het boek De keuken van Italië van Linda Doeser.

Ingrediënten

  • 2 el bloem
  • Zout en peper
  • 4 stukken kip, zonder vel
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui, kleingesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan, fijngesneden
  • Enkele draadjes saffraan
  • 1,5 dl kippenbouillon of een mengsel van kippenbouillon en droge witte wijn
  • 400 g tomaten uit blik, gesneden
  • 4 zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en fijngesneden
  • 215 g champignons, in plakjes
  • 120 g zwarte olijven, ontpit
  • 4 el citroensap
  • Verse basilicumblaadjes voor de garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor (180 graden Celsius/gasovenstand 4).

Strooi de bloem op en ondiep bord en strooi er zout en peper over. Haal de kip door de bloem tot hij bedekt is en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olijfolie in een braadpan. Doe de kip in de pan en bak 5-7 minuten op een middelmatig vuur. Keer de kip regelmatig om tot hij goudbruin is. Haal hem uit de pan en zet apart.

Doe ui, knoflook en rode paprika in de braadpan. Zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren 5 minuten bakken tot de groente zacht is. Week intussen de saffraan in de bouillon.

Roer de tomaten uit blik met het sap in de braadpan. Doe de zongedroogde tomaten, champignons en olijven erbij en laat onder af en toe roeren 3 minuten koken. Giet de bouillon en het saffraanvocht erdoor met het citroensap. Breng aan de kook en doe – als de saus kookt – de kip weer in de braadpan.

Leg een deksel op de pan en laat een uur in een voorverwarmde oven stoven tot de kip gaar is. Garneer met basilicumblaadjes en dien direct op.

Bij dit gerecht past vers knapperig brood of lintpasta zoals tagliatelle, fettucine of tagliarini uitstekend.

Bron: http://www.atuttopollo.net/
Bron: http://www.atuttopollo.net/

Buon Apetito!

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s